Säkra din plats till årets konferens!

Ta chansen att träffa kollegor, nätverka och ta del av intressanta föredrag och panelsamtal – den 4 oktober 2023 arrangeras en internationell heldagskonferens med fokus på samtida konsthantverk. Curating Craft inleder femårsjubilerande Stockholm Craft Week och bland de medverkande finns representanter från de nordiska länderna och USA. Köp din biljett redan nu för att säkra en plats!

Nu släpps biljetterna till Curating Craft – en internationell heldagskonferens med syfte att samla branschen och stärka fältet för kuratering av samtida konsthantverk. Konferensen inviger årets Stockholm Craft Week och arrangeras av Konsthantverkscentrum i samarbete med NNCA – Nordic Network of Crafts Associations. Curating Craft går av stapeln den 4 oktober 2023 på Kulturhuset Stadsteatern och bland paneldeltagarna finns välrenommerade representanter från de nordiska länderna samt USA. Du som är utövare, studerande eller på annat sätt verksam inom fältet kan redan nu säkra en plats till Curating Craft. Biljetten kostar 280 kr och inkluderar lunch och fika. Din biljett gäller även som inbjudan till invigningen av Stockholm Craft Week som femårsjubilerar och invigs av kulturminister Parisa Liljestrand. Sista dag för biljettköp är 15 september.

Curating Craft genomförs av NNCA (Nordic Network of Crafts Association) och Konsthantverkscentrum, med stöd av Nordisk Kulturfond och IASPIS, Konstnärsnämndens internationella program för bild och form

Föreläsningar om samtida konsthantverk 4 oktober

När? Curating Craft arrangeras den 4 oktober 2023 kl. 09.00 – 16.30.
Invigning av Stockholm Craft Week kl.17.00 – 20.00.

Var? Kulturhuset Stadsteatern (Studion, plan 1) Stockholm

Hur? En biljett till Curating Craft kostar 280 kr och inkluderar fika och lättare vegansk lunch. Obs! Konferensen kommer att hållas på engelska. För specialkost, kontakta evelina.dovsten@konsthantverkscentrum.se

Komplett program för konferensen släpps i början av september!

Program

8:45

Registrering och kaffe

9:30

Välkomna!

9:45

Bettina Køppe (DK)

10:25

Damon Crain (US)

11:05

Videoverk av Veera Kulju (FI)

11:20

Marcia Harvey Isaksson (SE)

12:00

Lunch

12:50

Curator Anne Klontz visar utställningen ”Fresh brew” på Kulturhuset Stadsteatern Galleri 5

13:30

Daniela Ramos Arias (NO)

14:10

Ragna Fróðadóttir (IS)

14:50

Fika

15:30

Panelsamtal

16:30

Konferensen avslutas

17:00

Invigning av Stockholm Craft Week med invigningstal av kulturminister Parisa Liljestrand kl 17:15

Medverkande

Talare

 • Damon Crain (US) • Gallerist och kurator
  Damon Crain driver Culture Object i New York, ett galleri med fokus på objekt som integrerar konceptualitet med funktionalitet. Som konst- och designhistoriker har han specialiserat sig på glaskonst och samarbetar med flera svenska glaskonstnärer.

 • Ragna Fróðadóttir (IS) • Konstnär och kurator
  Ragna Fróðadóttir är konstnär och kurator verksam i New York. Där driver hon sin ateljé parallellt med sitt chefskap för Edelkoort Inc och New York Textile Month. Hon har tidigare varit ledare för textilavdelningen vid Reykjavik School of Visual Arts.

 • Daniela Ramos Arias (NO) • Kurator
  Daniela Ramos Arias är verksam som kurator och är en av grundarna till Kiosken, en tvärvetenskaplig plattform för konsthantverk, konst och design i Bergen. Hon är även en av initiativtagarna till online-publikationen Toolbox.

 • Bettina Køppe (DK) • Gallerist och kurator
  Bettina Køppe har lång erfarenhet av kuratering inom konsthantverk och driver galleriet Køppe Contemporary Objects på Bornholm. Hon intresserar sig för hur traditionella hantverkstekniker kan användas för att skapa samtida uttryck och relevans.

 • Marcia Harvey Isaksson (SE) •  Gallerist och kurator
  Marcia Harvey Isaksson är verksam textilkonstnär och kurator, liksom grundare av galleriet Fiberspace i Stockholm. Hennes nyetablerade plattform Southnord fokuserar på att skapa plats för och afro-nordiska konstnärer.

Moderator

 • Evelina Hedin (SE) • Projektledare och kurator
  Evelina Hedin arbetar som internationell koordinator på Konsthantverkscentrum i Stockholm och var tidigare chef för Gustavsbergs Konsthall. Hon är även verksam som textilkonstnär och kurator inom konsthantverksfältet.