En konferens om kurering av samtida konsthantverk

Den 4 oktober deltog 250 personer i Curating Craft, en heldagskonferens med fokus på kurering av samtida konsthantverk. Curating Craft inledde femårsjubilerande Stockholm Craft Week och bland de medverkande fanns representanter från de nordiska länderna och USA.

Under en hel dag, den 4 oktober 2023, samlades utövare och branschfolk på Kulturhuset Stadsteatern för att ta del av Curating Craft, en konferens med syfte att stärka fältet för kurering av samtida konsthantverk. Konferensen invigde Stockholm Craft Week 2023 och arrangerades av Konsthantverkscentrum i samarbete med NNCA – Nordic Network of Crafts Associations. Curating Craft inledde Stockholm Craft Week 2023 och och bland föredragshållare och paneldeltagare sågs välrenommerade representanter från de nordiska länderna samt USA. Vid dagens slut övergick konferensen till invigningsfest för femårsjubilerande Stockholm Craft Week. Hundratals personer deltog och kulturminister Parisa Liljestrand höll invigningstal.

Du som inte hade möjlighet att delta kan nu ta del av inspelat material från hela konferensen. Se konferensen här!

Curating Craft genomfördes av NNCA (Nordic Network of Crafts Association) och Konsthantverkscentrum, med stöd av Nordisk Kulturfond och IASPIS, Konstnärsnämndens internationella program för bild och form

Föreläsningar om samtida konsthantverk 4 oktober

När? Curating Craft arrangerades den 4 oktober 2023 kl. 09.00 – 16.30.
Invigning av Stockholm Craft Week kl. 17.00 – 20.00.

Var? Kulturhuset Stadsteatern (Studion, plan 1) Stockholm

Hur? Konferensen kommer att hållas på engelska. 

Program

8:45

Registrering och kaffe

9:30

Välkomna!

9:45

Bettina Køppe (DK)

10:25

Damon Crain (US)

11:05

Videokonst av Veera Kulju (FI)

11:20

Marcia Harvey Isaksson (SE)

12:00

Lunch

12:50

Kurator Anne Klontz presenterade utställningen ”Fresh brew” på Kulturhuset Stadsteatern Galleri 5

13:30

Daniela Ramos Arias (NO)

14:10

Ragna Fróðadóttir (IS)

14:50

Fikapaus

15:30

Panelsamtal

16:30

Konferensen slutar

17:00

Invigning av Stockholm Craft Week av kulturminister, Parisa Liljestrand kl. 17:15.

Medverkande

Talare

 • Damon Crain (US) • Gallerist och kurator
  Damon Crain driver Culture Object i New York, ett galleri med fokus på objekt som integrerar konceptualitet med funktionalitet. Som konst- och designhistoriker har han specialiserat sig på glaskonst och samarbetar med flera svenska glaskonstnärer.

 • Ragna Fróðadóttir (IS) • Konstnär och kurator
  Ragna Fróðadóttir är konstnär och kurator verksam i New York. Där driver hon sin ateljé parallellt med sitt chefskap för Edelkoort Inc och New York Textile Month. Hon har tidigare varit ledare för textilavdelningen vid Reykjavik School of Visual Arts.

 • Daniela Ramos Arias (NO) • Kurator
  Daniela Ramos Arias är verksam som kurator och är en av grundarna till Kiosken, en tvärvetenskaplig plattform för konsthantverk, konst och design i Bergen. Hon är även en av initiativtagarna till online-publikationen Toolbox.

 • Bettina Køppe (DK) • Gallerist och kurator
  Bettina Køppe har lång erfarenhet av kuratering inom konsthantverk och driver galleriet Køppe Contemporary Objects på Bornholm. Hon intresserar sig för hur traditionella hantverkstekniker kan användas för att skapa samtida uttryck och relevans.

 • Marcia Harvey Isaksson (SE) •  Gallerist och kurator
  Marcia Harvey Isaksson är verksam textilkonstnär och kurator, liksom grundare av galleriet Fiberspace i Stockholm. Hennes nyetablerade plattform Southnord fokuserar på att skapa plats för och afro-nordiska konstnärer.

Moderator

 • Evelina Hedin (SE) • Projektledare och kurator
  Evelina Hedin arbetar som internationell koordinator på Konsthantverkscentrum i Stockholm och var tidigare chef för Gustavsbergs Konsthall. Hon är även verksam som textilkonstnär och kurator inom konsthantverksfältet.